Corona Herstelzorg

Heb je corona doorgemaakt en ben je erg verzwakt of heb je klachten als kortademigheid en vermoeidheid? Onze longfysiotherapeut, Jack Huls, kan je hierbij verder helpen. Hij heeft het afgelopen jaar in april zijn eerste scholing gevolgd over Covid 19.

Sinds juni/juli 2020 ziet hij patiënten die corona hebben gehad, vooral patiënten die covid thuis doorgemaakt hebben. Hierdoor heeft hij al veel ervaring op kunnen doen. In december en januari heeft hij nog enkele andere cursussen over Covid herstelzorg gevolgd om continu op de hoogte van de nieuwste wetenschappelijke kennis te zijn. En er hierdoor voor te zorgen dat patiënten het beste geholpen kunnen worden.

Hebt u/jij vragen neem gerust contact met ons op.

 

Corona herstelzorg

We weten dat herstel na corona grillig kan verlopen. Mensen met milde klachten kunnen binnen een week al beter zijn. Maar ze kunnen ook weken- tot maandenlang last houden en regelmatig een terugval ervaren.

 

Fysiotherapie 

Vaak is een lange periode meerdere keren per week fysiotherapie nodig voor het verbeteren van de conditie, fitheid en spierkracht. Een fysiotherapeut kan beoordelen welke fysieke problemen en mogelijkheden er zijn. Heb je vooral lichamelijke problemen, zoals verminderde spierkracht, je minder kunnen inspannen, problemen met ademhaling of ook geestelijke problemen zoals angst? Of heb je ook psychologische of sociale problemen? Het kan dan zijn dat je meer geholpen bent met revalidatie waarbij verschillende hulpverleners samenwerken.

Goed om te weten

  • In het begin gaat de aandacht uit naar dagelijkse activiteiten (ook wel genoemd als ADL), de dagelijks terugkerende dingen die je moet doen om zelfstandig te kunnen leven. Denk aan opstaan uit bed, weer lerenlopen en traplopen.
  • Een juiste verdeling van je energie is zeker in de beginfase erg belangrijk. Ben je erg verzwakt, forceer dan niet. De therapeut zal je begeleiden in hoe vaak, hoe lang en hoe veel je kunt inspannen. Meer is niet altijd beter.
  • Wanneer je longfysiotherapeut vindt dat je er klaar voor bent, zul je intensiever gaan trainen om weer kracht en spiermassa op te bouwen.

 

Vergoeding

Door de uitbreiding van het basispakket per 18 juli 2020 kunnen post-coronapatiënten met langdurige klachten minimaal zes maanden lang gebruik maken van paramedische zorg, namelijk:

  • Fysiotherapie- en oefentherapie: maximaal 50 behandelingen.
  • Ergotherapie: maximaal acht behandeluren (bovenop de bestaande 10 uur ). De bestaande 10 uur uit de basisverzekering mogen echter NIET gebruikt worden voor het herstel van COVID 19, maar wel voor andere aandoening/ indicaties.
  • Dieetadvies: maximaal 7 uur advies (bovenop de bestaande 3 uur) Ook hier geldt dat de bestaande 3 uur dieetadvisering NIET gebruikt mogen worden voor herstel na COVID, maar wel voor andere indicaties, zoals bijv. diabetes.

Er is geen overheveling mogelijk van de aanspraak van de ene paramedische discipline naar een van de andere paramedische disciplines. Je kunt dus niet uren ergotherapie “inzetten” als je fysiotherapie tekort komt.

De nodige behandelingen worden vooralsnog direct vergoed via de basisverzekering van de patiënt. Het enige dat de verzekerde zelf moet betalen, is het eigen risico van zijn/haar zorgverzekering. Die bedraagt 385 euro in 2020.

 

Wie komt hiervoor in aanmerking?
Alle post-coronapatiënten die op een reguliere ziekenhuisafdeling hebben gelegen of thuis ernstig ziek zijn geweest komen in aanmerking voor ruimere dekking vanuit de basisverzekering waartoe de overheid in juli heeft besloten. Voor IC-patiënten is er indien nodig ook een revalidatietraject (in het ziekenhuis of in een gespecialiseerd revalidatiecentrum) mogelijk. Dit wordt ook wordt gedekt door de basisverzekering. Uiteraard is hiervoor wel een verwijzing van de arts nodig.

Bij post-coronazorg is het een voorwaarde dat er door een huisarts of een andere arts, zoals een longarts, een COVID-19 besmetting is vastgesteld óf een sterke verdenking daarvan. De zorg is alleen bedoeld voor mensen die langdurig klachten ondervinden, zoals vermoeidheid of benauwdheid.

 

De eerste behandeling paramedische zorg voor post-coronapatiënten moet bovendien binnen één maand na verwijzing plaatsvinden en duurt maximaal een half jaar. Dit kan eventueel met een half jaar verlengd worden op verwijzing van een medisch specialist.

“Aan het eind van de eerste periode van 6 maanden kan bij uitzondering en op goed gedocumenteerde indicatie van de medisch specialist, die de diagnose heeft gesteld, een beroep worden gedaan op een tweede behandeltermijn van maximaal 6 maanden. Als er sprake is van blijvende longschade of fysieke schade waarvoor paramedische interventie zinvol wordt geacht.”